Dane kontaktowe | |
---|---|
Dział Żywienia | 56 63-92-202 |
Kierownik Działu Żywienia
Kamila Szyjkowska
Dietetyk
Zuzanna Szatkowska
Kuchnia Szpitala – Wspieramy Proces Leczenia Pacjentów Poprzez Zdrowe Odżywianie
Kuchnia szpitalna znajduje się na parterze szpitala, tuż przy głównym wejściu. Dzięki dogodnej lokalizacji, sprawnie obsługujemy pacjentów szpitala, ZOLu w Browinie oraz personel, zapewniając codziennie świeże i zdrowe posiłki.
W naszym szpitalu zdajemy sobie sprawę, jak istotnym elementem procesu leczenia jest właściwe odżywianie. Odpowiednio skomponowane posiłki nie tylko wspierają regenerację organizmu, ale również pomagają w utrzymaniu sił witalnych pacjentów. Dbamy o to, aby każdy posiłek dostarczał niezbędnych składników odżywczych, był smaczny i dostosowany do indywidualnych potrzeb pacjentów.
W 2024 roku kuchnia szpitala przeszła generalny remont, dzięki czemu spełnia wszystkie najnowsze standardy i wymogi sanitarne, w tym wymagania Sanepidu. Nasze zaplecze kuchenne jest w pełni dostosowane do obowiązujących norm, a proces przygotowywania posiłków odbywa się zgodnie z systemem HACCP, który gwarantuje najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności. Posiłki z kuchni transportowane są do oddziałów w wózkach bemarowych co pozwala zachować właściwą temperaturę od momentu przygotowania do podania pacjentowi. Oprócz szpitala posiłki zapewniamy również dla naszego oddziału ZOL w Browinie. Wszystkie posiłki – śniadanie, obiad, kolacja oraz posiłek uzupełniający – serwowane naszym pacjentom są przygotowywane bezpośrednio w kuchni szpitalnej przez zespół doświadczonych kucharek oraz pomocy kuchennej.
Całym działem żywienia zarządza doświadczona kierownik, który koordynuje pracę zespołu oraz dba o najwyższą jakość przygotowywanych posiłków.
Nasz szpital bierze od 15.12.2023 roku udział w ogólnopolskim projekcie „Dobry posiłek w szpitalu”, którego celem jest podniesienie standardów żywienia w placówkach medycznych. Dzięki temu możemy oferować naszym pacjentom posiłki nie tylko wartościowe pod względem odżywczym, ale także smaczne i różnorodne. Pozwoliło to na wprowadzenie dodatkowego posiłku po kolacji, którego celem jest skrócenie przerwy nocnej między posiłkami, a także umożliwiło bezpłatne skorzystanie z porady dietetyka.
Dodatkowo, dla osoby towarzyszącej pacjentki przebywającej w sali komercyjnej na oddziale położniczym, istnieje możliwość zakupienia śniadania, obiadu oraz kolacji.
Zapewniamy, że nasze posiłki są nieodłącznym elementem procesu leczenia, a dbałość o higienę, jakość, bezpieczeństwo i smak potraw jest dla nas priorytetem.